Konteks mata wang digital di Malaysia

Sejak bulan Disember 2017, Luno tidak dapat memproses simpanan atau pengeluaran di Malaysia. Ini adalah disebabkan pembekuan sementara akaun kami.


Industri mata wang digital merupakan industri baru yang masih belum mempunyai undang-undang pengawalan di kebanyakan negara, termasuk Malaysia. Namun demikian, Luno telah bekerjasama dengan kedua-dua pihak LHDN dan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk membantu mereka memahami Luno dan industri mata wang digital secara meluas. BNM sudahpun mengeluarkan dokumen polisi (“policy document”) mengenai mata wang digital dan kelaporan yang harus dibuat oleh bursa mata wang digital seperti Luno.


Sementara kami mengusahakan suatu penyelesaian untuk akaun bank kami dengan pihak Maybank, sukacitanya Maybank telahpun bersetuju untuk memproses pengeluaran pelanggan Luno secara berperingkat untuk beberapa bulan yang akan datang.

Jadual pengeluaran terkini

  • 29 Mac 2018: Kami telah mula memproses pengeluaran tertunggak dengan Maybank. 
  • 23 April 2018: Kami menghidupkan semula butang “Withdrawal”, untuk membenarkan pelanggan meminta pengeluaran baru dari tarikh ini. 
  • 2 Mei 2018: Kami akan mula memproses permintaan pengeluaran baru dengan kaedah manual.


Semua pengeluaran akan diproses secara berperingkat. Pengeluaran bernilai lebih tinggi akan diproses dahulu, diikuti dengan semua pengeluaran yang lain. Oleh sebab transaksi-transaksi akan diproses secara manual, pihak bank akan mengenakan caj perkhidmatan yang kecil untuk setiap transaksi.


Jumlah pengeluaran yang perlu diproses adalah amat besar. Oleh yang demikian, kami meminta kesabaran dan jasa baik anda untuk memberikan pihak bank dan Luno masa untuk menyelesaikan tugas ini.

Soalan lazim

Bilakah saya akan menerima wang saya?

Kami telah mula memproses pengeluaran tertunggak (yang telah diminta sebelum 28 Mac 2018) pada 29 Mac 2018. Pengeluaran sedang diproses secara berperingkat. Pengeluaran bernilai lebih tinggi akan diproses dahulu, diikuti dengan semua pengeluaran yang lain.


Jika anda masih belum membuat permintaan untuk “Withdrawal”, kami sudahpun (sejak 23 April 2018) mengaktifkan semula fungsi pengeluaran. Anda boleh membuat permintaan pengeluaran baru dari tarikh ini. Pihak kami akan memproses semua permintaan baru mulai 2 Mei 2018. 


Oleh sebab Maybank memproses pengeluaran secara berperingkat dan secara manual, maka pelanggan-pelanggan akan menerima wang pada masa yang berbeza. Sekiranya anda menggunakan bank selain Maybank, sila berikan lebih masa kepada pihak bank untuk melaksanakan “inter-bank transfer” yang akan memakan masa lebih panjang. Kami menjangka semua aktiviti akan dapat diselesaikan dalam masa tiga bulan.


Kenapa begitu lama?

Cara pengeluaran yang dapat digunakan buat masa ini hanya transaksi “manual intervention” oleh Maybank. Kami terpaksa menggunakan “manual intervention” buat masa ini kerana Maybank masih lagi belum mengaktifkan akaun kami.


Oleh sebab kami tidak ingin lagi menunggu untuk pengaktifan akaun, kami telah berunding dengan Maybank untuk membenarkan pelanggan kami mengeluarkan wang mereka terlebih dahulu. Kami juga sedang mengusahakan penyelesaian alternatif yang lebih laju dengan pihak bank lain. Sekiranya terdapat perubahan kepada jadual pengeluaran, kami akan membuat pengumuman yang baru.


Saya masih belum klik “Withdraw” lagi. Apa yang perlu saya buat untuk mendapatkan wang saya?

Untuk membuat pengeluaran wang dari Luno, sila klik butang “Withdraw” dalam laman web/app kami. Butang ini telah dihidupkan pada 23 April 2018.


Berapakah caj untuk pengeluaran, dan kenapa saya dikenakan caj ini?

Pengeluaran-pengeluaran akan dikenakan caj perkhidmatan oleh pihak bank kerana pengeluaran-pengeluaran ini masih memerlukan “manual intervention”. Kami terpaksa memproses pengeluaran anda dengan kaedah “manual intervention” kerana Maybank masih lagi belum mengaktifkan akaun kami.


Kami telah berunding dengan pihak bank untuk mengurangkan caj perkhidmatan mereka kepada RM 0.32 (termasuk GST). (Caj perkhidmatan yang diumumkan sebelum ini adalah lebih tinggi.)


Kesemua caj perkhidmatan akan dibayar terus kepada pihak bank. Luno langsung tidak akan mengambil apa-apa bahagian daripada caj ini.


Berapakah had pengeluaran? Sebagai contoh, bolehkah saya mengeluarkan semua wang saya dalam satu transaksi?

Sekiranya anda sudah sampai had pengeluaran akaun anda dan ingin membuat pengeluaran lagi, sila hantar kami “support ticket”. Kami akan menghubungi anda untuk menyelesaikan isu ini.


Bolehkah saya masih menggunakan bursa (exchange) Luno? Bagaimana dengan BTC/ETH/BCH saya dalam “Wallet” Luno?

Anda boleh terus menggunakan bursa (exchange) BTC/MYR Luno seperti biasa. “Wallet” Bitcoin and Ethereum kami masih berfungsi dengan sempurna. Anda juga boleh menghantar dan menerima Bitcoin dan Ethereum seperti biasa. (Dan anda masih boleh menghantar Bitcoin Cash atau BCH keluar daripada “Wallet” Luno.)


Bilakah simpanan (deposit) akan dimulakan semula?

Kami sedang bekerja keras untuk mengaktifkan semula fungsi simpanan (deposit). Kami akan membuat pengumuman apabila terdapat maklumat terkini mengenai ini.


Adakah Luno akan menghentikan operasinya di Malaysia?

Tidak. Sebaliknya, kami bertekad untuk terus memperluaskan operasi kami di Malaysia. Kami akan terus berkerja keras untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami di Malaysia.


Kenapa Luno hanya mengumumkan berita ini sekarang?

Untuk beberapa bulan yang lepas, kami telahpun cuba sedaya-upaya untuk mengaktifkan semula akaun bank kami. Namun demikian, buat masa ini bank kami hanya bersetuju untuk membenarkan pengeluaran wang pelanggan. Pihak bank masih lagi belum membuat keputusan sama ada ingin mengaktifkan akaun kami atau tidak. 


Kami faham bahawa pelanggan kami telah banyak mengalami kekecewaan untuk beberapa bulan yang lepas. Oleh sebab itu, kami telah memberi keutamaan untuk pengeluaran wang dahulu, sementara membuat perancangan seterusnya.


Adakah bursa (exchange) Luno akan dihentikan?

Kami tidak akan menghentikan bursa Luno secara kekal. Sebaliknya, kami akan memantau kecairan (liquidity) bursa (exchange) dengan teliti. Jika terdapat perubahan (fluctuation) harga yang sangat tinggi, kami hanya mungkin akan menggantung fungsi “Instant Buy/Sell” dan/atau “Exchange” buat sementara waktu. Tujuan ini adalah untuk melindungi kepentingan pelanggan kami.


Artikel berkaitan

Bagaimana cara menambahkan data rekening bank saya di Luno?

Bagaimana cara tarik dana dari dompet Luno saya?

Berapa lama penarikan dana saya diproses?